Anonymous morning

Så var det då dags för en helg som bör spenderas genom studier inför en elak muntlig tenta… Känner inte det minsta för det men troligtvis kommer ja snart igång ändå 🙂

Under gårdagen var jag ute med mina vänner i grönt på ett eftersök och även om vi inte fann personen så var det skönt att ge sig ut på vandring i skog och mark. Synd att det skall krävas att någon villar bort sig för att jag skall prioritera spankulering framför hemmafiffande men å andra sidan är det väl bra att jag har någon defekt 😉

Under några dagar har jag funderat litet över expressens ”avslöjande” där anonyma skribenter på bl.a. avpixlat har kartlagts och identifierats. Min initiala reaktion verkar hålla i sig och det är att det är tveksamt om detta var ok av tidningen.

Folk gnäller över FRA och att USA har ”spionerat” på deras privata förehavanden på nätet men så fort det rör sig om personer de inte sympatiserar med så är det helt plötsligt helt ok att bryta mot deras vilja att uttrycka sig anonymt. För mig så måste man nog vara mer konsekvent när det rör yttrandefriheten i landet. Att kunna uttrycka sig anonymt ser jag som ett viktigt verktyg vad gäller upprätthållandet av någon form av demokrati och hade det rört sig om en myndighet som gjort samma kartläggning hoppas jag att detta resulterat i mer oro från ”Svensson”.

Det går att hävda att de personer som karlagts varit mer än lovligt klantiga om de vill vara anonyma eftersom det faktiskt gick att spåra upp dem men hur långt skall man behöva gå för att få uttrycka sig anonymt? Kan respekten inför en människas önskan att inte bli avslöjad väga högre än nyhetsvärdet?

En annan aspekt på det hela är att det kanske finns fler som, liksom jag, ofta är ute i olika forum och diskuterar sidor av ämnen vi kanske inte ens håller med om både för att få en bredare insikt men också för att det, rent retoriskt, är kul. Anonymiteten ger mig möjlighet att utforska och lära mig mer än jag annars hade gjort.

Jag tycker det är viktigt att notera att det inte är förbjudet att vara dum i huvudet i detta landet och att även de lägre begåvade måste få ha sin plattform för diskussion utan att de tvungetvis skall bli måltavlor från de som anser sig besitta den absoluta sanningen.