Del två: skuldbeläggande

Jag var tydligen inte klar med pseudovetenskap, eller fantasier som skadar, för mina två hjärnceller fortsatte jobba med formuleringar rörande detta område men denna gången är det mer riktat åt underhållstrupperna till tramset.

Ja, nu menar jag alla de människor som ”inte tror men ändå låter det vara litet öppet” och inte läser på, informerar och protesterar. För faktum kvarstår att om du betalar pengar för att besöka ett ”medium” ”på skoj” eller som en del i en möhippa eller whatever så underhåller du, ger bränsle åt (pengar och uppmärksamhet) och legitimerar en verksamhet som lever på att lura andra.

Kanske var det en engångsgrej för din del men just för att du gjorde det och sedan berättar om det, kanske till och med hävdar att ”mediet” sa en del saker som stämmer, så lockar du andra att göra samma sak som du. Vissa av dina vänner kanske kommer bli bra mycket mer lurade än du och då är det delvis ditt fel.

För charlatanen som kallar sig medium KOMMER säga saker som stämmer in på dig men att du inte fattar hur det går till beror primärt på två saker:
1. En del av dig VILL tro att det finns en möjlighet att vissa människor har dessa förmågor även om du vill betrakta dig som en förnuftig och intelligent person som inte är så lättlurad.
2. Du är dåligt påläst och saknar insikt. Hade du förstått tekniken skulle du se hur bedragaren arbetar.

Men detta är bara en del i ”man får väl tro på vad man vill”-kulturen som, trots att vi befinner oss i ett informationssamhälle med _lättillgänglig_ information, vuxit fram där du kan vara en del i bedrägeriet. Pseudovetenskap skadar också människor mer än bara genom att det kostar dem pengar att genomgå ”behandlingar” som inte har mer än placeboeffekt. Den gör att vissa människor inte använder sig av behandlingar som har vetenskapligt stöd. Den gör att vissa människor t.ex. struntar i vaccinationer för att bedragare och följande foliehattar lyckas väcka rädslor som inte borde vara så stora OM de hade läst på, och förstått informationen, innan de tog beslutet.

Men, slutligen, om du inte fattat det än så lägger jag en hel massa skuld på dig om du tillhör de som inte säger emot när mindre vetande människor lägger fram tankar eller idéer i linje med vad jag tar upp här. Här är ett exempel där det stämmer att om du inte är officiellt emot bedragare så är du med dem. Du får gärna ha egna fantasier men behåll dem för dig själv så länge som du tar strid emot psykopater som _medvetet_ skadar människor. För tro inget annat än att de är medvetna om att det är skit de säljer, om än fint förpackad skit.

Jag vet att det kan vara svårt att ta striden när den uppenbarar sig. Minns själv när en person i min närhet tog upp att den hade besökt ett ”medium” för en tid sedan och att det hade sagt saker som ABSOLUT stämde. Jag tog inte konflikten då även om jag borde ha gjort det men jag kan villigt erkänna att en del av mig var på väg att ta min jacka och gå när jag hörde detta. För jag vill inte vara en del i ett stort bedrägeri som skadar människor på fler sätt än ”endast” ekonomiskt. För den fysiska och framförallt den emotionella skadan är så mycket värre.

Som Tim Minchin (australiensisk komiker) i klippet under lägger fram det: ”Do you know what they call alternative medicine that’s been proved to work? Medicine.”