Det är nog val…

Det är nog val snart men det känns inte som om valrörelsen är lika intensiv som tidigare val. Kanske beror det på att jag har jobbat mycket och helt enkelt inte orkat bry mig om dessa intetsägande floskler som nutidens politiker häver ur sig…

Nu, innan jag börjar gnälla på riktigt, skall jag faktiskt erkänna att det finns vissa lokalpolitiker som faktiskt inte väljer de mediatränade proffspolitikernas spår utan faktiskt vågar tala klarspråk om att verkligheten inte alltid är så fullständigt svart-vit även om de helst undviker att basunera ut detta eftersom de då snabbt hamnar i skamvrån. Heder åt dessa få!

Nåväl, skall vi kika på mantrat ”ta ansvar för Sverige” då? Här är det tydligen bara siffror som är viktiga. Att nuvarande regering hoppat på samma tåg som tidigare regeringar och fullständigt trasat sönder vårt försvar räknas inte. Att de fortsatt se till så att jordbruket demonteras, vilket lett till att vi inte längre är självförsörjande i händelse av katastrof eller oroligheter i närområdet, räknas inte. Att vi inte längre har en organisation med utrustning för att ta hand om inre katastrofer som skogsbrand, innan den växer sig stor, utan tvingas skrika på hjälp och hoppas på att någon hör oss räknas inte.

Siffror är det enda som är viktigt. Vad vi gör med siffrorna, utöver statistik, är egalt när vi talar om ”ansvar för Sverige”.

”Det finns ingen hotbild i nuläget!” Det trodde vi väl inte det fanns i Ukraina heller innan det small till. Vad händer med våra löften till Baltikum om att vi skall assistera dem i händelse av att Putin tycker det är bra att expandera mot Östersjön? ”Vi har ingen chans om Ryssland kommer med hela sin militärapparat ändå.” Nej det är sant. Men å andra sidan skulle de aldrig göra det eftersom de då skulle vara försvarslösa på andra håll. Vad vi, med ett vettigt uppbyggt försvar, kan göra är att se till att det blir för dyrt och krångligt för en attackerande part att ge sig på oss. Frågan är inte om någon större makt kan ta över oss om de ger sig f-n på det, för det kan de, utan frågan är om de tycker det är värt kostnaden i liv, materiel och politiskt kapital.

Vi var förr stolta över att kunna hävda vår förmåga att ta vara på oss själva om skiten träffade fläkten. Nu kan vi inte det eftersom det var viktigare att se till siffrorna än kapaciteten. Det var viktigare att vissa företag kunde tjäna mer pengar på att importera livsmedel, vilka producerats med metoder som våra egna bönder inte själva fick nyttja eftersom vi har hårdare regler, än att vi tillsåg självförsörjning.

Invandringsfrågan är ytterligare något som tyvärr endast ett enfrågeparti vågar ta i. Problemet är att våra proffspolitiker inte vågar diskutera den i andra termer än att ”Invandring är bra för landet – säger du något annat är du rasist och därför behöver jag inte lyssna” och så stannar det där.

Saken är väl den att invandring ÄR bra för landet. Frågan är bara hur mycket och vilken form av invandring som är bra. För att förtydliga: Tiotusen högutbildade invandrare med önskan om att snarast komma i arbete är jättebra! Tio miljoner outbildade är ett jätteproblem. Det måste finnas en möjlighet att diskutera ett helt spektrum utan att låsa sig fast i semantik och sandlådeproblematik.

Miljöfrågan är också ”spännande”. Att döma av vad våra politiker säger så tvivlar jag starkt på att de överhuvudtaget läst på det ämnet för det är lika litet gråskalor där som inom andra ”heta” områden. Nej, det är ”lilla politikerns handbok” (Tack Jens för det uttrycket 🙂 ) som gäller och i den står allt de behöver veta för att låta pålästa utan att egentligen ha en aning om vad de säger…

Som slutkläm innan jag påbörjar matlagningen: Våra proffspolitiker är fega, mediatränade apor där behållande eller övertagande av makten är ett självändamål och där syftet med att inneha makten fullständigt försvunnit. Jag vill se politiker som vill göra något radikalt. Politiker som har idéer, visioner och ett jävlaranamma för att leda landet in i en bättre framtid! Inte detta patetiska, floskelrapande, anhang där ingen vågar gå utanför ramarna för att de då riskerar vara äkta och sårbara.