Gör något eller håll käften!

Ja, med den rubriken så har jag nog sammanfattat min frustration över antalet gnällspikar som sitter på den absoluta sanningen samt lösningen på alla samhällsproblem.

Ämnet är något jag irriterat mig på under en ganska lång tid men det var nog först när en kolumn i SvD började florera på facebook som bristningsgränsen var nådd. Kolumnen har titeln ”Sverige förtjänar bättre politiker” och får stående ovationer litet här och var.

Jag vill påstå att Sverige förtjänar PRECIS de politiker det har. Om ingen annan vill resa sig upp  och försöka göra något konkret för att förändra inom systemet så är det dessa politiker vi får. Att gnälla över dem gör ingen som helst skillnad. Visst finns där politiska kappvändare som följer opinionen slaviskt men dessa är troligtvis inte heller de vi vill ha som främsta företrädare.

Om det är karriärspolitiker vi röstar på så får vi de som primärt ser till vad som gynnar dem själva i stället för verklighetsförankrade människor med ambition att göra det de anser rätt och riktigt.

Jag gjorde själv ett försök under några år att påverka inom systemet genom att vara aktiv moderat men det föll sedermera pladask eftersom det var alldeles för mycket positionering inom partiet som gällde och jag har inte tålamodet eller förmågan att hålla med om saker jag anser vara fel. Det hela slutade med att jag körde en egen kampanj där jag bad väljare att rösta på nytt, oavsett parti, istället för det gamla invanda så vi fick bort de gamla politikerna (inte gamla som i ålder utan gamla som i ”vi som varit aktiva för länge och inte längre har driv, ambition eller verklighetsförankring kvar”) vilket effektiv stängde ute mig från det politiska livet.

Tyvärr innebar inte min kampanj att någon ny blev invald för väljarna är för ointresserade och lata för att själva göra ett aktivt val. Det enda jag fick ut av det var att jag, på cykel, fick se mycket av landsbygden samt ett samtal från den lokala ledaren av moderaterna (vid tillfället var det Gösta Bergenheim) vilken påtalade att han fått påringningar av företrädare från många andra partier och att jag inte ”fick” göra som jag gjorde. Mitt svar var ”Jo, det får jag…” och sedan kan man nog påstå att min ”karriär” var över.

Å andra sidan är de ”nya moderaterna” inte alls något jag kan identifiera mig med längre så mitt urträde ur det partiet är inte något jag ångrar…

Vad jag vill få fram är inte att jag, på något sätt, har varit bättre än någon annan när det gäller att påverka Sveriges framtid eller riktning men om du är missnöjd med hur landet styrs så har du två konkreta val:

1. Gå med i ett parti och arbeta aktivt inom det partiet.
2. Starta ett eget parti och arbeta aktivt för de frågorna du anser viktiga.

Dessa två val är nog de absolut viktigaste inom en fungerande demokrati. Att stå vid sidan och känna er kränkta över att de ni röstat på inte gör precis som ni vill är knappast något konstruktivt som leder i en annan riktning.

Slutligen: Det som stör mig mer än dessa politiker, vilka uppenbarligen drar nytta av Svenskarnas flathet, är de vilka gnäller men inte vill, orkar eller vågar göra något konkret. Eftersom jag själv inte längre vill lägga tid på att arbeta inom systemet så gör jag mig själv till en av de jag nu ondgör mig över. Men jag är i alla fall medveten om mitt hyckleri…

Ett svar på ”Gör något eller håll käften!

  1. Helt rätt! Håller med dig fullständigt. Det var det jag brukade säga till psykopaten, när han klagade över alla invandrarna och hur dom ”får” så mycket pengar av staten; Ge dig in i politiken om du tycker att det är så fel eller håll käften – jag orkar inte lyssna på ditt gnäll!

Kommentarer är stängda.