Har vettet runnit ut?

Alltså, jag förstår mig verkligen inte på folk här i landet längre. Det verkar som om en majoritet helt enkelt slutat tänka själva och i stället tillåter sig reagera på någon annans färdigförpackade ”sanning” utan att överhuvudtaget fundera över eller undersöka hur det står till med sanningshalten.

Den senaste i raden av ”folkstormar” är grabben på 9-13 år som är kvarhållen, mot sin vilja, av en väktare som fått order om att hålla grabben på plats tills polis anländer. Vad som fick folk att skrika i högan sky var en kort och redigerad filmsnutt där man egentligen inte ser mycket alls och om man förutsätter att vakten är antagonisten i dramat ser det ut som att han kan vara onödigt hårdhänt. Men… Visar filmsnutten verkligen hela sanningen?

Nej det kan vi vara helt säkra på! Den ger ingen som helst bakgrund till varför de två befinner sig i den situation de är i. Den förklarar inte varför väktaren känner sig tvungen att hålla fast en yngre människa och den förklarar inte varför barnet så febrilt försöker ta sig loss trots att det inte finns någon chans att lyckas med det.

I stället förutsätter folk att väktaren är en elak nazistjävel som njuter av att misshandla barn (speciellt invandrarbarn har vissa hävdat) och säkert får en kick av att hamna i hela mediasveriges blickfång. De förutsätter att pojken är oskyldig (och är han inte det FÅR man ändå inte hålla fast ett stackars barn!!), de förutsätter att det är ett traumatiserat barn som inte behöver stå för sina aktioner, de hävdar att det aldrig finns skäl att agera som just denne väktare gjorde.

Vet ni vad? Om ni tillhör de jag syftar till är det fan ta mig dags att ni byter karriär och försöker er på polis eller väktaryrket för ni har tydligen alla svar och vet exakt hur och vad man får göra utan att ni ens känner till fakta!

Idag har vi ännu mer information om situationen och vad som föranlett den samt vad som sker under den korta del av ingripandet vi får ta del av men det verkar tydligen passera helt obemärkt trots att vi lever i ”informationssamhället” ty upprördheten fortsätter. Det kan finnas hur mycket information som helst men det spelar liksom ingen roll om folk är för lata för att ta den till sig. Då förblir de oinformerade.

Slutligen: Jag häpnar över hur folk i detta landet numera alltid verkar förutsätta att polis och väktare är maktfullkomliga as som misshandlar eller dödar för att de njuter av det. Varför inte börja med att förutsätta att de gör sitt bästa för att utföra det, ofta otacksamma, jobb vi har gett dem i uppdrag? Är det så jävla mycket begärt att faktiskt låta dem vara oskyldiga till brott mot lag eller moral fram tills dess motsatsen bevisats?