Jodå, vi är visst bättre!

Nationaldagen. Denna dag då ett flertal, som vanligtvis säger sig vara emot jante, tar sig ton och väljer att kasta skit på Sverige och den Svenska fanan för ”vi skall minsann inte tro att vi är bättre än någon annan”.

Själv skulle jag vilja påstå att vi ÄR bättre än de andra. Inte perfekta men ändå bättre i det stora hela. Om du inte håller med så GTFO… Så simpelt är det egentligen. Vi lever i en globaliserad värld och möjligheterna att flytta på sig har aldrig varit bättre. Alla bör vi ju sträva efter att bo där vi anser det vara bäst att leva så om du inte gillar hur det är här: FLYTTA!

Men det är klart du inte gör för vart skulle du flytta som ger dig samma förutsättningar att vara just den du är? Du kanske inte ens tycker att det är du som skall flytta utan alla andra som inte håller med dig? En fin sak med Sverige är att det är helt ok om du tycker så. Personligen kommer jag uppfatta dig som en historielös, infantil nolla men skulle aldrig försöka hindra dig från att ha eller uttrycka din åsikt och samhället i stort kommer inte att ta bort dina rättigheter att åtnjuta sjukvård, räddningstjänst eller socialt skyddsnät. Du kommer inte fängslas, torteras eller våldtas av en statligt sanktionerad maktapparat.

Som kvinna kommer vi aldrig att kräva att du skall passa upp på mannen. Du är inte heller i behov av att ha en man för att klara din vardag. Det finns inga krav på att du skall täcka ansiktet utan snarare kommer det ifrågasättas om du gör så ty i Sverige är vi vana vid att se vem vi talar med. Vi tror inte att män generellt kommer förvandlas till djuriska våldtäktsmän bara för att de får se ditt ansikte.

I Sverige får du älska vem du vill oavsett kön. Du kommer inte att straffas av staten för vem ditt hjärta väljer att slå litet extra. Finns det individer som kommer höja på ögonbrynen eller rent utav tycka det är äckligt? Javisst, men det är likafullt lagligt, precis som deras rätt att inte uppskatta din kärleksyttring, och du behöver inte umgås med människor som inte accepterar dig som den du är.

Jag var på en avslutningskonsert nyligen där en av ledarna uttryckte att vi, som publik, var alldeles för Svenska för vi applåderade inte tillräckligt länge. Sånt gör mig bara irriterad för jag ÄR Svensk och applåderar precis så länge som jag vill. Andra åsikter jag hört som typisk Svenska är hur reserverade vi kan vara och hur vi väljer att, om möjligt, sitta ensamma i kollektivtrafiken istället för att underhålla människor vi inte känner. Det må vara ett kollektivt drag hos Svensken men för min del sitter jag gärna ensam för att jag vill det. Det är en stund av stilla meditation och en av de få fördelar jag ser med att ta buss istället för att köra själv. Och vet ni vad? I Sverige är det ok att vara som jag.

Jag ingår i en skara människor vilka lägger en viss del av vår fritid på att både vara ett stöd till samhället när någon är försvunnen, det brinner i skogen, vattendrag svämmar över osv men som också lovat att tillhöra de vilka reser sig upp mot ett yttre hot för att skydda just alla de saker vi nu tar för givet. Att förespråka skändning av fanan, och då i förlängningen även de vilka skyddar det den står för, kan tyckas litet väl magstarkt. Men det är  och bör förbli lagligt.

Nationaldagen i Varberg kommer bl.a. firas med låtar från Balkan, Grekland och Latinamerika. Det kommer säkerligen låta riktigt bra men på Sveriges nationaldag tycker jag nog att vi skulle kunna ha förankrat programmet i något som åtminstone har rötterna i Svensk kultur?

Som avslutning på detta ostrukturerade inlägg vill jag dra en parallell till hur de som emigrerar till USA gör det för att de vill bli Amerikaner. Det är konstigt att vi inte har samma förväntningar på de som bor här. Jag har absolut inte några krav på att vår befolkning skall vara fullständigt homogen men visst f-n borde inte det Svenska spottas på när det är just detta som gett oss möjligheten att leva så som vi gör?