Karma

Det är svårt att undgå dramatiken som skedde i Varberg under förmidag/lunchtid 130706. Det verkar som om en ensam gärningsman har knackat dörr på måfå för att sedermera lyckas ta sig in i en lägenhet och knivmörda en 85-årig kvinna varpå han senare attackerar en man i 40-årsåldern samt ytterligare en man i 20-årsåldern innan polis lokaliserar honom.

Vad som sedan sker finns dokumenterat tack vare den mångfald av kameror som nu finns tillgänglig med mobilernas intrång i vardagen. Polis skriker ett flertal gånger åt mannen ”Släpp kniven”, skjuter två varningsskott innan verkanseld mot den framrusande mannen. Han faller men tar sig upp i en halvstående ställning, fast beslutsam om att skada polismannen framför sig, ytterligare ett skott avfyras och mannen faller igen.

Flera poliser rusar fram och mannen uppmanas släppa kniven vilket han inte gör utan fortsätter göra utfall mot bl.a. hunden varpå hundföraren slår med batong mot/på den hand som håller kniven.

Till slut avväpnas mannen och kan beläggas med handfängsel för att föras till sjukhuset där han avlider av sina skador. Summan av hans framfart blir två döda och två skadade förutom traumat för polismän och åskådare.

Det kommer säkert diskuteras till leda huruvida det var rätt agerat av poliserna men i min värld finns där inget att diskutera. De skötte sig väldigt bra så som jag ser det. Mannen fick många möjligheter att släppa kniven och ge upp men valde, trots att han var ställd inför väldigt dåliga odds, att attackera. Jag har sett dem vilka tycker polisen skulle använt elpistol men vad jag vet så får inte polisen ut några sådana. Pepparspray är inte heller ett alternativ mot denna hotbild och att bussa hunden på honom riskerar hundens liv helt i onödan.

Nej, jag ser inte att polis kunde ha gjort på annat sätt och trots att det kunde varit intressant att få svar på frågan ”Hur tänkte du där?” så kommer jag inte sörja gärningsmannens död.

 

http://www.youtube.com/watch?v=_Qj8y5AuiFg