Projekt växthus

Eftersom den draktrampade växthustunneln hade inneburit mer jobb att reparera än den var värd tänkte jag att det kunde vara dags att uppgradera till en tunnel med litet högre kvalitet. Så, valet föll på Grohus Oden 300 då den skall klara både vind och snö (inom rimliga gränser). De levererade inom några dagar och paketen var både otympliga som tunga men… Det är ju en massa delar som skall sättas ihop så litet krångel är det ju värt för att få bygga litet.

Bygganvisningen var inte helt tydlig men funkar tillräckligt bra för att jag skall bygga om allt för många gånger. ”Man bör vara minst två när man bygger växthustunneln” stod det men jag tänkte det borde gå bra att lösa ändå om man bara funderar litet. Nu blir det en massa bilder och bildtext 😀

Så här såg det ut efter att jag kört ut allt. Litet förarbete behövdes…
Städa och röja!
Byggandet påbörjades.
Den första ”ändbågen” färdigmonterad.
Jag valde att inte bygga som anvisningen tyckte utan körde båge för båge. Tänkte det var smidigare att göra eftersom det fattades de extra armar som instruktionen tyckte man borde ha.
Bygget börjar ta form.
Grundkonstruktionen är färdig men nu måste den grävas ner så den inte blåser iväg helt i onödan.
Selfpromo no1. På gott byggarhumör även om det var litet kallt.
Projekt grävning påvisade att min lott sluttar och att jag inte ville att växthuset skulle göra det. Ergo fick undertecknad gräva mycket mer och införskaffa ett långt vattenpass. Bara positiva saker med andra ord.
Plast installerad längst bort och på dörren närmast.
Båda gavlarna är plastade. Det krävde en hel del modifiering innan det blev bra och slutligen monterade jag en gummilist överst på båda gavlar.
Fick litet hjälp med under tiden jag jobbade. Många nya bin var ute och övningsflög i värmen.
Utökad grävning. Överhuvudtaget var det mycket grävning i detta projekt och denna syssla är inte över…
Dags att montera den ena av de två takdelarna. Nu börjar bristen på armar och kroppar göra sig väldigt uppenbar men eftersom jag är van att göra saker själv så kom jag på en del smidiga lösningar. Massa vit skyddsplast på ena sidan.
Och blå på den andra (som var UV-skyddad). För att få taket att falla över på andra sidan förlängde jag min arm med någon form av trädgårdsredskap. Det har säkert ett namn men… jag och namn.
Fastsättande av tak.
En liten hjälpreda för att hålla in plasten. Jag har flera stycken efter den förra växthustunneln och nu var de riktigt bra att ha.
Andra takdelen slängs på litet snabbt och lätt (not).
Och här är det monterat!
Selfpromo no2. Hela takmonteringen och viss del av gaveln utfördes idag. Tycker jag har rätt att vara litet nöjd 🙂

Totalt tog det ett par veckor att bli färdig eftersom kasst väder, kyla och jobb var i vägen. När jag blir stor vill jag ha mer tid över till annat… Ok, det finns en del justeringar kvar och så skall jag fixa till två takluckor (automagisk öppning) men i det stora hela har jag visat att det går att sätta upp detta ensam. Det var inte utan problem eller krångel och jag hade absolut varit gynnad av åtminstone en person till men nu fanns det ingen sådan och det är så fantastiskt återhämtande att bygga och dona så det gjorde inget att det var meckigt och tog litet längre tid än nödvändigt.

Sedan är planen att Bygga litet odlingslådor i tunneln, städa bakom den, flytta ”boden”, gräva upp runt tunneln och lägga ut bark. Utöver detta är det mer städning, rensning av ogräs och slutligen borde det vara dags att plantera. 🙂