Söndagssvammel

Livet rullar vidare och det är ganska bra. Tänkte ge mig upp på taket strax för att installera en ny väderstation och sedan kanske jag skall såga till litet sidor till bilen (på insidan alltså) för de gamla ser inte så roliga ut. Kvällen kommer avslutas med litet pizza och chill med dottern 🙂

Det skrivs ofta om as till män som behandlat kvinnor illa men sällan om vilket ansvar kvinnorna själva har i den situationen. Nu vill jag vara tydlig med att jag tycker att män som behandlar andra människor illa är as och bör förpassas längst ner i gruvan. På inget sätt vill jag försvara idioter. Förhoppningsvis är detta tydligt nog…

En del i problematiken är dock att vi förminskar kvinnan till ett barn som inte har egen tankeförmåga eller möjlighet att ta egna beslut. För det är, trots allt, så att den kvinna som stannar hos en idiot gör detta av egen fri vilja. Hon kan ha hur många undanflykter eller förklaringar som helst men i Sverige kan en kvinna klara sig alldeles ypperligt på egen hand. Jag säger inte att det är lätt att ta sig ur en dålig relation men de flesta förtjänar ett bra liv även om det skulle innebära att man är själv (med de problem som detta innebär). Är han elak, kontrollerande eller på annat sätt skadlig för dig är det ditt ansvar att lämna honom. Det spelar ingen roll om du har barn med honom (för guds skull skaffa inte barn med en sådan person och skulle ”olyckan”, hur barn numera kan födas pga en olycka, vara framme så skaffa för fan inte flera!) eller gemensamma ägodelar/boende. För prylar är bara prylar och barnen far garanterat illa av att leva i ett hem där den ena föräldern är elak mot den andre.

Det mest tragiska i att stanna hos fel man är väl att kvinnans ”bäst före”-datum går ut tidigare än mannens. En man i 40-50årsåldern, som tar vara på sin kropp, är inte sällan ett intressant alternativ för kvinnor då den både har resurser men också lugnat ner sig något r/t minskad testosteronhalt. Han är, med andra ord, stabil och har förhoppningsvis en ganska ordnad tillvaro. Men en kvinna i den åldern (i vissa fall tidigare än så) är, för många män, inte längre lika intressant att planera ett förhållande med (även om många män kan tänka sig litet ”ömhet”). Jag säger såklart inte att det är omöjligt att finna en man som är villig att göra det (jag har ju själv försökt ett par gånger de senaste åren) men det är absolut svårare och det kräver att kvinnan faktiskt inser att nivån för krångel är lägre än när de är unga och barnlösa.

Så kvinnor som lämnar (eller driver mannen till att lämna dem) en man som de senare inser var bra för dem, men där de gick på en känsla av att de antingen förtjänade bättre eller att han på annat sätt inte var bra nog, borde också ta sig en funderare. Det där med att tro sig veta sitt eget värde är bedrägligt för ens värde sätter man inte själv utan det gör andra. Självklart är det så att man skall ha en kravbild på vilken partner man kan tänka sig men har man för höga (i vissa fall kanske orimliga) krav får man också räkna med att man kanske kommer leva ensam under många år. För män, btw, är inte det så farligt… Hellre ensam än med en kvinna som är mer än lovligt krånglig.

Så vad ville jag egentligen få sagt med det här? Jo, om du är kvinna och som lever (är tillsammans med) en idiot till man som behandlar dig illa är det också DITT ansvar att lämna honom. Tro inte att han kommer ändra sig för det enda du gör om du stannar är att du ger honom ditt godkännande att vara ett as mot dig. Du slösar bort viktig tid att finna en man som behandlar dig väl genom att stanna med någon som bara får dig att må dåligt. Och ju längre tid som går desto lägre blir chanserna att finna någon som vill gå in i ett seriöst förhållande.

Och är du tillsammans med en man (speciellt om du inte ens har barn tillsammans med den mannen) som behandlar dig väl, som säger sig älska dig och som du tycker om så tänk igenom om alla känslomässiga utbrott verkligen är baserade i fakta eller om det ”bara” är känslor som kanske triggats av något annat men som han får stå till svars för. Är han sjysst mot dig så behandla honom som du själv blir behandlad. Och gör inte saker som du själv hade reagerat negativt mot om han hade gjort.

Just my unwanted 2 cents… Och så litet Grogu