Störiga uttryck

Uttryck och uttryck… Någon form av rubrik måste det ju ändå vara så även om den inte är helt korrekt så får den ändå stanna kvar i brist på bättre.

Nåväl, att jag stör mig på ologiska resonemang i debatter eller artiklar är kanske inte helt okänt eller ens reserverat just för min person.

Det första jag tänkte ta upp är: ”Att man inte skall vara en bakåtsträvare” och med detta menat att den utveckling man syftar till måste vara bra just eftersom det är något nytt. Nu är jag helt säker på att nästan alla har mental kapacitet nog att inse hur detta uttryck kan falla men tänker ändå vara fånigt övertydlig.

Se dig om i världen. Finns där något du anser inte är helt bra för jorden, naturen, människan och som är ett led av utveckling? Om du tycker allt är paradiset så gillar jag din förmåga att se allt positivt men för oss andra går det inte att frånse det faktum att flera saker människor har gjort har resulterat i negativa effekter just på grund av ”utveckling”. Därmed vill jag påstå att grundtesen är motbevisad men inte sluta vid detta.

Jag vill, med kraft, påstå att ett motstånd mot ”utveckling” mycket väl kan vara grundad i genomtänkta argument men som förringas med hjälp av det allsmäktiga ”Inte vara bakåtsträvare”-argumentet. Allt är inte bättre nu, vissa saker var bättre förr! All utveckling är inte av ondo men viss utveckling är inte heller något positivt. Så till er som gärna tar till det infantila argumentationsgreppet ”bakåtsträvare”: STFU! (See what I did there?)

Nästa begrepp är ”Jag är inte rasist men…” där man menar att allt som kommer efter ”men” gör personen till precis det den hävdar sig inte vara innan ”men”. Detta stämmer inte heller och det stör mig ofantligt mycket att detta gjorts till något obskyr sanning i vissa personers begränsade uppfattning om vad som är ok debattretorik. Saken är den att uttrycket används som någon form av frikort för att slippa lyssna till argument som förvisso kan vara cyniska men ändå inte har något med rasism att göra.

Jag vill ta två exempel:

”Jag är inte rasist men vill inte att det skall komma hit tio miljoner outbildade utlänningar till jul.”

– ”OMG! Jag måste vara rasist för så kan man väl inte säga utan att sätta ”den vita rasen” högst i näringskedjan??”
– ”Eh… What?”
– ”Men jag skriver ju att jag hatar utlänningar!! Snart vill jag väl införa koncentrationsläger, rasbiologiska institut, och strida för den ariska rasens superioritet!!”
– ”Eh… Nej. Jag skrev att jag inte vill att det kommer hit tio miljoner utlänningar utan utbildning till jul och detta beror på att jag inte tycker vi har möjlighet att ta hand om så många.”
– ”Men vi är ju ett av världens rikaste länder!”
– ”Mjo, men vi är också ett väldigt litet land med stora brister i det egna välfärdssystemet och med en bostadsbrist som tvingar ungdomar och föräldrar att bo ihop längre än de själva anser är lämpligt för den egna mentala hälsans skull. Det finns också gränser för hur mycket jag är beredd att offra vad gäller min egna välfärd och framför allt hur mycket jag vill offra när det gäller den framtida välfärden för kommande generationer. Jag är också av åsikten att vi inte kan rädda världen oavsett hur mycket vi tror oss försöka.”

Egocentriskt och cyniskt – javisst! Men det har inte med ”ras” att göra.

”Jag är inte rasist men jag gillar inte Islam något vidare.” (egentligen kan man plocka in vilken religion som helst där men uppenbarligen är just islam den som folk reagerar mest på)

– ”Se där!! Rasist!”
– ”Njae… Islam är inte en ras. Muslimer är inte heller en ras utan en grupp människor (av olika ”raser”) som delar samma religion. Jag gillar inte islam eftersom det baseras på en tro vilken har många delar i sig som försöker tvinga både utövare men än värre, ”otrogna” att anpassa sig efter denna tro. Det finns till och med personer som tycker det borde lagstiftas mot hädelse trots att människor, som jag, inte ens är med i den ”klubben”. Det finns de vilka tycker man måste ha förståelse och respekt inför, från min sida sett, tramsiga religiösa förbud som att avbilda Muhammed. Från min sida sett ritar jag, om än dåligt, vad f-n jag vill och benämner mina ”verk” precis vad jag vill och detta måste vara tillåtet eftersom andra annars tillåts inverka i mitt val att inte tro. Så nej… Inte rasistiskt men däremot islam/religionskritiskt.

Slutligen stör jag mig på att media ofta skriver ”hemlösa tiggare”. Detta är ju ett antagande utan grund och rör sig mer om ”Tiggande turister” än något annat. Det är förvisso så att många av dem (nu märker jag att jag också gör ett antagande) inte har en bostad här i Sverige men å andra sidan har jag ingen bostad i något annat land heller. Skulle jag åka utomlands räknas jag till turist och inte hemlös. Jag är nämligen inte hemlös om jag har ett hem i det land jag kommer ifrån.

Men… När det rör sig om inhemska tiggare så kan ”hemlös tiggare” faktiskt vara ett reellt begrepp och där har vi, som samhälle, fallerat. Att vi inte har ett socialt skyddsnät som plockar upp dessa är något vi måste ta tag i och reparera. Ingen medborgare skall behöva utstå detta även om de, med tidigare nämnda bakomliggande problematik, tror sig förtjäna det.

2 svar på ”Störiga uttryck

  1. Jag fattar inte varför du inte kan säga vad du vill om invandring utan att säga just ”jag är inte rasist, men…” innan det?

    • Personligen har jag inga problem med att säga precis vad jag vill utan att linda in det och i detta fallet är det den bristfälliga logiken i resonemanget jag vänder mig emot. Det finns uppenbarligen de vilka känner sig nödgade att försöka tvätta bort en stämpel som är allt för lätt att idag få på flyktiga grunder.

      Hursomhelst, ”Jag är inte rasist men…” betyder faktiskt inte motsatsen (även om en rasist såklart kan använda samma ordföljd).

Kommentarer är stängda.