T’was a good day indeed

Jag är ingen bilmekaniker och har aldrig heller försökt få det att framstå på det viset. Men, jag gillar utmaningar och älskar att lära mig nya saker så när jag fick reda på att drivaxeln på höger sida behövde bytas så läste jag på en del och kollade på hur andra gör när de byter nämnda axel och sedan beställde jag en.

Förra helgen fanns det helt plötsligt tid att påbörja ”uppdrag axelbyte” men väderprognosen gav litet ambivalenta besked- Hursomhelst hissade jag upp bilen, satte framvagnen på bockar och påbörjade demontering av hjul, bromsar och allt annat som jag inte vet namnet på men som satt fast på olika sätt. Det tog såklart sin lilla tid och min beräknade tid brukar vara allt mellan 3 till 10 gånger längre än när en riktig bilmek gör jobbet (även om jag börjar bli riktigt bra på bromsar 😀 ). Denna gången började luftfuktigheten kraftigt öka i och med regnets intåg i min verklighet. Men jag gav mig inte utan tog på en regnjacka som förvisso inte hjälpte benen det minsta men höll mig någorlunda torr ett tag. Men… den nedrans axeln ville inte släppa från transmissionen. Jag försökte på alla sätt jag kunde tänka mig men nej, inget samarbete.

Därför kontaktade jag en vän (ovärderligt med vänner som inte bara är kunniga utan även kan tänka sig bidra med sin kunskap) som kan det där med bilar som gärna lånade ut sin hjälp. Dock inte under pågående monsun. Helt klart förståeligt eftersom bilen står ute och det inte är kul att krypa under bilar när det regnar tusen liter per sekund per kvadratmeter…

Snabbt hopp, sju dagar, till denna lördag då min vän uppenbarade sig och vi kunde ge oss i kast med den trilskande drivaxeln. Den gav hårt motstånd men kunde inte motstå min väns kunskap och erfarenhet. Så när den nya axeln var på plats kunde vi ge oss iväg och fika i solskenet och prata om livets viktigheter… När jag sedan återkom till min bil insåg jag att hjulet inte roterade hela varvet och fick ensam (även om jag hade backup i telefon/text) montera ner allt, inklusive den nya axeln, och felsöka.

En enorm fördel med att det strulade litet var just att jag fick ”öva” litet till och göra det själv. Nu är allt monterat igen och hjulet spinner som det skall. Morgondagens projekt blir att byta kondensorn och bak-bromsarna (skivor och klossar)samt kanske börja slipa ner litet rost beroende på hur lång tid de första projekten tar.

Detta var en lång och ganska meningslös text men jag känner mig så glad och nöjd med livet just nu. Tror att det egentligen var det jag ville skriva från början… 😀

Så, snart blir det pizza och ett glas vin 🙂 Skål!